Opublikowany w bez glutenu, bez laktozy, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Przekąska, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie, wytrawne, Śniadanie

Hummus z suszonymi pomidorami

hummuspom

Hummus z tego przepisu jest delikatnie słodki dzięki suszonym pomidorom i jednocześnie ostry przez dodatek papryczki chilli. Oczywiście głównym bohaterem pozostają podstawowe składniki, a więc ciecierzyca oraz pasta sezamowa. Ciecierzyca jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy oraz wiele składników mineralnych tj. potas, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk. Co ciekawe spożycie 100 g ugotowanej ciecierzycy zaspakaja od 14% (dla mężczyzn) do 19% (dla kobiet) dziennego zapotrzebowania na cynk. Cynk jest niezwykle ważnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponadto wspomaga koncentrację procesy uczenia i zapamiętywania. Zapraszamy na wyśmienity przepis 🙂

Porcja: średnia miseczka
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

100 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
7-8 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku*
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
papryczka chilli
1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo: kilka kaparów, pestki z dyni i nasiona granatu do ozdoby

*proponuję ograniczyć ilość czosnku, do 1 ząbka (z własnego doświadczenia) 😉

Wykonanie:

Ciecierzycę moczyć 8-12 godzin w zimnej wodzie, odlać i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pominąć w przypadku użycia ciecierzycy ze słoika/puszki). Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wraz z przyprawami zmiksować do połączenia. Ja dodatkowo gotowy hummus przyozdobiłam pestkami dyni i granatem. Przechowywać w lodówce.

Zobacz także inne przepisy na hummusy i wybierz swój ulubiony:

Hummus z burakiem

Hummus klasyczny

Hummus bazyliowy

A także pomysły na potrawy z hummusem:

Wrapy z hummusem

Słupki z warzyw

2 myśli na temat “Hummus z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz