Pieczone kotleciki z ciecierzycy są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnie smażony na głębokim tłuszczu falafeli. Przepis jest mega prosty i nie wymaga wiele czasu spędzonych w kuchni. Pod przepisem znajdziecie propozycje podania kotlecików z tego przepisu. 🙂
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 10 min. (+ 30 min. pieczenia)
Składniki:
1 puszka (240 g) ciecierzycy
1 mała cebula lub 0,5 dużej
1-2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej)
1/4-1/2 łyżeczki ostrej papryki
0,5-1 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wraz z 0,5 łyżki oleju umieścić w misie blendera. Miksować do momentu osiągnięcia prawie gładkiej masy, ale nie tak gładkiej jak hummus. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formować z masy kulki, następnie spłaszczać, polewać z 2 stron resztą oleju na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec ok.15 minut z jednej strony, następnie przekręcić kotleciki na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut.
Propozycje podania
- Chleb pełnoziarnisty + hummus + papryka/rzodkiewka + kiełki np. rzeżuchy + kotleciki z ciecierzycy
- Kotleciki z ciecierzycy + ryż brązowy/kasza bulgur + surówka z kiszonych buraków/ kiszony ogórek
- Sałatka: Kotleciki z ciecierzycy + rukola + pomidorki koktajlowe + pestki z dyni + dip z pasty sezamowej
- Tortilla pełnoziarnista + jogurt/serek kremowy (z odrobiną czosnku) + kotleciki z ciecierzycy + papryka czerwona + ulubiona sałata