Opublikowany w bogatoresztkowe, Dania, dla cukrzyków, Przepisy, wytrawne, Śniadanie

Śniadaniowa pasta jajeczna z tuńczykiem (bez majonezu)

DSCN4068.JPG

Nasza propozycja na śniadanie, które zapewni Wam zdrowy zastrzyk energii. Mnóstwo białka- sam tuńczyk zawiera 26 g białka/100g. Możecie pałaszować w formie sałatki albo jako pastę.

Porcja: średnia miska
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

6 jajek
1 słoik tuńczyka w oliwie/ w zalewie z puszki
3 średnie ogórki konserwowe
0,5 pęczka szczypiorku
3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka musztardy
ostra papryczka chilli
Sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo 6 minut. W międzyczasie odsączyć tuńczyka z zalewy. Ogórki przekroić na pół i też odsączyć na sitku. Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Ogórki drobno pokroić. Posiekać szczypiorek. W małej miseczce wymieszać serek z musztardą i ostrą papryką. Pozostałe składniki oprócz sosu z serka, doprawić pieprzem i solą. Następnie dodać sos i wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło. Najlepiej smakuje z pieczywem.

Jedna myśl na temat “Śniadaniowa pasta jajeczna z tuńczykiem (bez majonezu)

Dodaj komentarz