Nasiona słonecznika są nie tylko bogate w witaminę E, która zwalcza wolne rodniki lecz także zawierają cenne tłuszcze omega-6. Co jeszcze w sobie skrywają? Tego dowiecie się w dalszej części wpisu. 🙂
Wartość energetyczna: 577 kcal (2396 kJ)/100 g
Składniki odżywcze:
- woda – 3,5%
- białko ogółem- 24,4g/100g produktu
- tłuszcz – 43,7 g/100 g produktu
- węglowodany ogółem- 24,6 g/100 g
- węglowodany przyswajalne- 18,6 g/100 g
Witaminy: tiamina, niacyna, foliany
Składniki mineralne: potas (793mg/100g produktu jadalnego) , wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź
Słonecznik zwyczajny (Heliatus annuus L.)- charakterystyka
- nazwa wywodzi się z łaciny: Helios-słońce, Athos- kwiat
- wyróżnia się 70 rodzajów gatunków uprawnych
- pochodzi z Ameryki Północnej
- z nasion pozyskuje się olej jadalny
- ze względu na duże wymagania pokarmowe do jego uprawy stosuje się nawozy
Dlaczego warto jeść nasiona słonecznika?
- Jest doskonałym źródłem witaminy E i witamin z grupy B (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego)
- Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6
- Zawiera sporo wapnia
- Zawiera dużo potasu, który przeciwdziała i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego
- Prażenie- w wyniku tego procesu nasiona stają się lepiej strawne (w wyniku denaturacji białek), obniżona zostaje ich wilgotność, zyskują kruchą i delikatną konsystencję oraz poprawia to ich smak i zapach. Inaktywacji ulegają czynniki antyodżywcze i antyżywieniowe (toksyny, alergeny) co poprawia ich wartość odżywczą
Olej słonecznikowy
- 1g tłuszczu zawiera 9 kcal – duża wartość energetyczna
- Zawiera kwasy tłuszczowe: jednonienasycone (oleinowy) i wielonienasycone (linolowy, linolenowy)- zawierają kwasy omega-3 i omega-6
- Kwasy omega-3 – stosowane w profilaktyce chorób autoimmunologicznych, choroby Crohna i pewnej grupy nowotworów
- Nie używać do pieczenia i smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia (powstaje wtedy związek chemiczny akroleina, który jest rakotwórczy)
Do czego wykorzystać nasiona słonecznika?
- do przygotowania domowej chałwy
- do muesli, batonów
- jako dodatek do pieczywa
- dodatek do sałatek (najlepiej smakują lekko podprażone)
Bibliografia:
Zagrodzki P., Starek A. „Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLV, 2012, 4, str. 1175-1182