Opublikowany w Produkty spożywcze

Nasiona słonecznika

DSC_0984Nasiona słonecznika są nie tylko bogate w witaminę E, która zwalcza wolne rodniki lecz także zawierają cenne tłuszcze omega-6. Co jeszcze w sobie skrywają? Tego dowiecie się w dalszej części wpisu. 🙂

Wartość energetyczna: 577 kcal (2396 kJ)/100 g

Składniki odżywcze:

  • woda – 3,5%
  • białko ogółem- 24,4g/100g produktu
  • tłuszcz – 43,7 g/100 g produktu
  • węglowodany ogółem- 24,6 g/100 g
  • węglowodany przyswajalne- 18,6 g/100 g

Witaminy: tiamina, niacyna, foliany
Składniki mineralne: potas (793mg/100g produktu jadalnego) , wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź

Słonecznik zwyczajny (Heliatus annuus L.)- charakterystyka

  • nazwa wywodzi się z łaciny: Helios-słońce, Athos- kwiat
  • wyróżnia się 70 rodzajów gatunków uprawnych
  • pochodzi z Ameryki Północnej
  • z nasion pozyskuje się olej jadalny
  • ze względu na duże wymagania pokarmowe do jego uprawy stosuje się nawozy

Dlaczego warto jeść nasiona słonecznika?

  • Jest doskonałym źródłem witaminy E i witamin z grupy B (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego)
  • Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6
  • Zawiera sporo wapnia
  • Zawiera dużo potasu, który przeciwdziała i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego
  • Prażenie- w wyniku tego procesu nasiona stają się lepiej strawne (w wyniku denaturacji białek), obniżona zostaje ich wilgotność, zyskują kruchą i delikatną konsystencję oraz poprawia to ich smak i zapach. Inaktywacji ulegają czynniki antyodżywcze i antyżywieniowe (toksyny, alergeny) co poprawia ich wartość odżywczą

Olej słonecznikowy

  • 1g tłuszczu zawiera 9 kcal – duża wartość energetyczna
  • Zawiera kwasy tłuszczowe: jednonienasycone (oleinowy) i wielonienasycone (linolowy, linolenowy)- zawierają kwasy omega-3 i omega-6
  • Kwasy omega-3 – stosowane w profilaktyce chorób autoimmunologicznych, choroby Crohna i pewnej grupy nowotworów
  • Nie używać do pieczenia i smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia (powstaje wtedy związek chemiczny akroleina, który jest rakotwórczy)

Do czego wykorzystać nasiona słonecznika?

  • do przygotowania domowej chałwy
  • do muesli, batonów
  • jako dodatek do pieczywa
  • dodatek do sałatek (najlepiej smakują lekko podprażone)

 

Bibliografia:

Zagrodzki P., Starek A. „Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLV, 2012, 4, str. 1175-1182

Dodaj komentarz