Opublikowany w Alergie i nietolerancje, Dania, deser, dla cukrzyków, Dla diet, na słodko, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie

Lekki mus czekoladowy (wegański, bez jajek)

Dzisiaj 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji wrzucam Wam super przepis na mus czekoladowy, tym razem w wersji wegańskiej bez jajek, odpowiedni dla cukrzyków. Gorzka czekolada jest bohaterką tego deseru, która jest źródłem polifenoli i wielu składników mineralnych takich jak: magnez, czy potas. Ze względu na niski indeks glikemiczny gorzka czekolada może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Czekolada zawiera również endorfiny, które pozytywnie wpływają na nastrój, pracę mózgu i łagodzenie bólu. Do zalet gorzkiej czekolady zalicza się także ochrona przed chorobami sercowo-naczyniowymi czy neurodegeneracyjnymi. Wybierajcie czekolady o zawartości min. 70% kakao, a im więcej zawartości kakao w czekoladzie tym jest ona zdrowsza (zawiera więcej prozdrowotnych substancji) 🙂 . Pamiętajmy jednak, że czekolada i ziarno kakao zaliczają się do produktów wysokokalorycznych. Z tego wniosek, że należy ją jeść z umiarem jako element dobrze zbilansowanej diety.

Porcja: 3 osoby

Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki:

1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady 70-80%

ok. 2/3 szklanki (150-160 ml) wody z słoika/puszki z ciecierzycy

(czyli zalewy z 1 puszki lub słoika)

szczypta soli (jeżeli zalewa nie była solona)

Dodatkowo: owoce do wyboru (najlepiej: truskawki, maliny, pestki granatu), płatki migdałów

Opcjonalnie: 2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (zmielone na puder),

1 łyżeczka mocnej kawy lub rumu (w wersji dla dorosłych)

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mniejszy rondelek/metalową miskę umieścić w większym garnku z wodą, tak aby mniejszy stykał się z wodą, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia). Wodę z puszki/słoika ciecierzycy ubijać ze szczyptą soli (jeśli zalewa nie była solona) do momentu uzyskania sztywnej piany, nie wylewającej się z miski. Po tym czasie stopniowo dodawać wybrane słodzidło, chwilę mieszać. Na koniec dodać opcjonalnie łyżeczkę kawy lub rumu oraz rozpuszczoną letnią czekoladę. Mieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować zbyt duże opadnięcie piany. Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Wskazówki

  1. Podawać ze świeżymi owocami jagodowymi (truskawkami, borówkami, jagodami, malinami) i/lub granatem oraz ulubionymi orzechami (u mnie płatki migdałów).
  2. Deser może być przechowywany w lodówce spokojnie do 5 dni.

Dodaj komentarz