Opublikowany w bez glutenu, Bez kategorii, Dania, deser, dla cukrzyków, Przekąska, Przepisy, wegetariańskie

Najlepsze fit ptasie mleczko

To fit ptasie mleczko ma prawdziwie niebiański smak i skład :). Zdaniem testujących go domowników o wiele lepsze niż zwykłe, popularne ptasie mleczko. Ptasie mleczko z mojego przepisu jest bogate w białko. Uwaga! Fit ptasie mleczko zawiera ponad 6 krotnie więcej białka i zdecydowanie mniej kalorii, tłuszczów i węglowodanów, o czym przekonacie się czytając wpis. Taki deser sprawdzi się również przygotowany w pucharkach, o czym piszę pod przepisem.

W porcji 55 g (5 kostek)Fit ptasie mleczko z tego przepisu *Zwykłe ptasie mleczko
Wartość energetyczna (kcal)160242
Białko (g)9,51,5
Węglowodany (g)15,831,3
Tłuszcze (g)6,612,1
* słodzone ksylitolem, (zwróć uwagę, że dodatek miodu zwiększa kaloryczność, a dodatek erytrolu zmniejsza kaloryczność w porównaniu z ksylitolem)

Porcja: 5-6 osób

Czas przygotowywania: 20 min. (+ 3 godziny oczekiwania)

Składniki:

400 g serka skyr (typu islandzkiego) naturalnego

1 galaretka cytrynowa (dla cukrzyków bez cukru)

4 łyżki ksylitolu/erytrolu

(wersja bardziej fit i dla cukrzyków)

lub 2 łyżki miodu/syropu klonowego

Polewa:

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 70% lub 80%

(ja użyłam gorzkiej czekolady z kawałkami kawy

i kruszonego kakao, na zdjęciu widać ich małe drobinki)

kilka łyżek mleka 1,5-2%

lub napoju roślinnego (migdałowe, owsiane lub sojowe)

Opcjonalnie: skórka z 1/4 sparzonej cytryny

(naprawdę warto)

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody ok. 1/3 szklanki przegotowanej wody. Odstawić do wystudzenia. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Serek zmiksować (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym na wysokich obrotach) z wybraną substancją słodzącą (warto spróbować na tym etapie masę, powinna być lekko słodka, gdyż galaretka ma cukier). Miksować ok. 5 minut w celu napowietrzenia masy (im dłużej miksowana masa, tym bardziej puszysta). Na koniec dodać przestudzoną galaretkę i miksować do połączenia składników. Podłużną formę wyłożyć folia spożywczą lub użyć formy sylikonowej (takiej formy nie trzeba wykładać folią). Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie wyjąć masę np. na deskę wyłożoną folią spożywczą i pokroić na małe prostokąty. Czekoladę rozpuścić (na małym ogniu) z mlekiem lub napojem roślinnym. Oblewać kawałki rozpuszczoną czekoladą (ja użyłam 2 łyżek – na jedną nabierałam masy serowej a drugą oblewałam czekoladą). Wstawić do lodówki, zajadać po zastygnięciu czekolady.

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz czasu lub ochoty na krojenie małych kawałków masy serkowej, to proponuję zrobić ten deser w pucharkach. Wystarczy masę serową wylać do pucharków lub szklanek, a po zastygnięciu masy w lodówce, przygotować polewę czekoladową. Z tego przepisu wyjdzie ok. 4 deserów.
  • Ja w przepisie użyłam galaretki cytrynowej, ale możesz oczywiście użyć innego smaku galaretki (równie smaczne ptasie mleczko może być z galaretką np. o smaku malinowym, pomarańczowym czy agrestowym).
  • W wersji dla cukrzyków galaretka powinna być bez cukru, wówczas należy dodać nieco więcej ksylitolu lub erytrolu niż podano w przepisie.

Podzieliliśmy się również przepisem z redakcją Smakosze.pl !

Link znajdziecie tutaj: https://smakosze.pl/wyjatkowe-fit-ptasie-mleczko-polecane-przez-samych-dietetykow-md-260521

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s