Połączenie wiśni, migdałów i kakao to prawdziwe mistrzowo nie tylko smakowe. Wiśnie i kakao to prawdziwe bomby antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem antyoksydacyjnym, a tym samym zapobiegają wielu chorobom (tj. miażdżycy, chorobie Alzheimera). Z kolei migdały to skarbnica m.in. witaminy E, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu ich spożycie może być ważnym elementem zapobiegania chorobom serca i cukrzycy.
Porcja: forma na tarte o średnicy 26-28 cm
Czas przygotowania: 35-40 minut
Składniki:
Spód
16 sztuk daktyli lub suszonych śliwek
6 łyżek (60 g) płatków owsianych
ok. 3/4 szklanki dowolnych orzechów
lub wiórek kokosowych
(u mnie mieszanka migdałów, orzechów laskowych)
1 łyżka kakao
odrobina soli (mała szczypta)
ewentualnie odrobina wody
Frużelina wiśniowa:
1,5 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni (bez pestek)
1,5 łyżki mąki ziemniacznej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu lub innego słodzidła
1/2 szklanki zimnej wody
Bita śmietana kokosowa (jednak kokos nie jest wyczuwalny :):
1 puszka mleczka kokosowego
– odstawionego na noc do lodówki lub
na 2 godziny do zamrażarki (min. 80% ekstraktu z kokosa)
1 cytryna
3 łyżki zmielonego w młynku na puder ksylitolu/erytrolu
(lub w wersji mniej zdrowej po prostu cukru pudru)
Dodatkowo: płatki migdałów na wierzch
Wykonanie:
Spód
W razie konieczności daktyle lub suszone śliwki namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody przez 15 minut, odsączyć (ja użyłam miękkich suszonych daktyli, więc ich nie namaczałam). Orzechy i płatki owsiane zmielić w blenderze lub młynku do mielenia. Następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę odsączone daktyle z kakao i solą (jeśli nie chcą się blendować, można dodać odrobinę wody – 0,5 łyżki). Jeśli macie mocny blender to połączyć masę daktylową z orzechami i płatkami owsianymi. Jeżeli Wasz blender ma słabą moc to polecam ugnieść masę ręcznie. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie przygotowaną masą. Odstawić (nie koniecznie do lodówki).
Frużelina wiśniowa
Wiśnie włożyć do garnka, gotować parę minut z ksylitolem/erytrolem/cukrem (żeby puściły sok). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance z zimną wodą. Do gotujących się wiśni (na średnim ogniu) dodać wymieszaną mąkę z wodą, mieszać wszystko razem, gotować do zagęszczenia. Frużelinę włożyć na gotowy spód. Odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie podprażyć płatki migdałów na patelni bez tłuszczu.
Bita śmietana
Z puszki mleczka kokosowego zebrać łyżką stałą, twardą część. Wyłożyć ją do wysokiego naczynia, ubijać z 3 łyżkami słodzidła (zmielonego na puder) ok. 3 minut. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Ubitą śmietankę wyłożyć na przestudzoną warstwę frużeliny.
Wierzch ciasta posypać podprażonymi płatkami migdałów. Odstawić do lodówki na min. 3-4 godziny.