Opublikowany w bez laktozy, deser, kobiety ciężarne, kobiety w okresie laktacji, na słodko, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie

Tarta wiśniowo-migdałowa bez pieczenia

Połączenie wiśni, migdałów i kakao to prawdziwe mistrzowo nie tylko smakowe. Wiśnie i kakao to prawdziwe bomby antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem antyoksydacyjnym, a tym samym zapobiegają wielu chorobom (tj. miażdżycy, chorobie Alzheimera). Z kolei migdały to skarbnica m.in. witaminy E, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu ich spożycie może być ważnym elementem zapobiegania chorobom serca i cukrzycy.

Porcja: forma na tarte o średnicy 26-28 cm

Czas przygotowania: 35-40 minut

Składniki:

Spód

16 sztuk daktyli lub suszonych śliwek

6 łyżek (60 g) płatków owsianych

ok. 3/4 szklanki dowolnych orzechów

lub wiórek kokosowych

(u mnie mieszanka migdałów, orzechów laskowych)

1 łyżka kakao

odrobina soli (mała szczypta)

ewentualnie odrobina wody

Frużelina wiśniowa:

1,5 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni (bez pestek)

1,5 łyżki mąki ziemniacznej

4 łyżki ksylitolu/erytrolu lub innego słodzidła

1/2 szklanki zimnej wody

Bita śmietana kokosowa (jednak kokos nie jest wyczuwalny :):

1 puszka mleczka kokosowego

– odstawionego na noc do lodówki lub

na 2 godziny do zamrażarki (min. 80% ekstraktu z kokosa)

1 cytryna

3 łyżki zmielonego w młynku na puder ksylitolu/erytrolu

(lub w wersji mniej zdrowej po prostu cukru pudru)

Dodatkowo: płatki migdałów na wierzch

Wykonanie:

Spód

W razie konieczności daktyle lub suszone śliwki namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody przez 15 minut, odsączyć (ja użyłam miękkich suszonych daktyli, więc ich nie namaczałam). Orzechy i płatki owsiane zmielić w blenderze lub młynku do mielenia. Następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę odsączone daktyle z kakao i solą (jeśli nie chcą się blendować, można dodać odrobinę wody – 0,5 łyżki). Jeśli macie mocny blender to połączyć masę daktylową z orzechami i płatkami owsianymi. Jeżeli Wasz blender ma słabą moc to polecam ugnieść masę ręcznie. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie przygotowaną masą. Odstawić (nie koniecznie do lodówki).

Frużelina wiśniowa

Wiśnie włożyć do garnka, gotować parę minut z ksylitolem/erytrolem/cukrem (żeby puściły sok). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance z zimną wodą. Do gotujących się wiśni (na średnim ogniu) dodać wymieszaną mąkę z wodą, mieszać wszystko razem, gotować do zagęszczenia. Frużelinę włożyć na gotowy spód. Odstawić do ostudzenia.

W międzyczasie podprażyć płatki migdałów na patelni bez tłuszczu.

Bita śmietana

Z puszki mleczka kokosowego zebrać łyżką stałą, twardą część. Wyłożyć ją do wysokiego naczynia, ubijać z 3 łyżkami słodzidła (zmielonego na puder) ok. 3 minut. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Ubitą śmietankę wyłożyć na przestudzoną warstwę frużeliny.

Wierzch ciasta posypać podprażonymi płatkami migdałów. Odstawić do lodówki na min. 3-4 godziny.

Dodaj komentarz