Stir-frying oznacza smażenie w ruchu, krótkie smażenie i jest bardzo charakterystycznym sposobem przyrządzania potraw dla kuchni azjatyckiej. Prezentujemy tą potrawę w wersji wege z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. 🙂
Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
350 g tofu wędzonego
1 opakowanie makaronu ryżowego
starty imbir
3 marchewki
mały por
1 cebula
ok. 3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
olej rzepakowy
pieprz
Dodatkowo: ulubione kiełki
Wykonanie:
Pora posiekać w piórka, marchew i tofu w niedużą kostkę. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, podsmażyć tofu. Tofu odłożyć, następnie zeszklić cebulę, później marchewki i pora. Warzywa przesunąć na brzegi patelni i dodać wcześniej namoczony i odcedzony makaron ryżowy. Na koniec dodać podsmażone tofu, sos sojowy i klonowy oraz pieprz. Wymieszać wszystko i podawać gorące.