Opublikowany w bez laktozy, bogatoresztkowe, Dania, Kolacja, Przekąska, Przepisy, wytrawne

Sałatka z pieczonym łososiem

_DSC0374.jpg

Podpowiadamy kolejny pomysł na pyszną  sałatkę. Awokado dostarcza sporą ilość kwasu oleinowego który reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz potas wpływający korzystnie na ciśnienie krwi. Połączone z pomidorami powoduje lepsze przyswajanie likopenu. 🙂

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:

1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
3 garście roszpunki
100 g łososia (upieczonego)
1 awokado
1 papryka
pomidorki koktajlowe (według uznania)
nasiona słonecznika
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ugotuj kaszę bulgur (na 1/2 szklanki użyj 1 szklankę wody). Łososia posyp ziołami prowansalskimi i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Awokado i paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Przygotuj miskę i umieść w niej wszystkie składniki. Na koniec Posyp podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika oraz polej olejem/oliwą z oliwek. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz