Opublikowany w Dania, deser, na słodko, Przepisy

Cukier waniliowy

_DSC0459-3

Dziś przepis praktyczny. Cukier waniliowy możecie bez problemu zrobić sami w domowym zaciszu. Mimo, że laska wanilii nie należy do najtańszych, jest w stanie oddać aromat dużej ilości cukru. Zapach i smak samodzielnie przygotowanego jest niesamowity. Wykonany teraz będzie gotowy do świątecznych wypieków  🙂

Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: 2 szklanki

Składniki:

2 szklanki cukru (najlepiej drobny do wypieków)
1 laska wanilii

Wykonanie:

Cukier wsypać do zamykanego pojemniczka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wydrążamy nasiona. Pozostałość kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko zakopujemy w cukrze, mieszamy i zamykamy. Cukier waniliowy będzie gotowy po 1-2 tygodniach, czyli w sam raz do wypieków na święta 😉

Cukier wanilinowy– zawiera syntetyczną wanilinę (etylowanilina), która ma słabszy aromat i jest tworzona w wyniku procesów chemicznych. Pozyskiwana jest z ligniny, eugenolu lub kwasów lignosulfonowych. Niby mała różnica w nazwie w porównaniu do zwykłej wanili, ale jednak to wanilina jest w rejestrze NIH (Niebezpieczne Związki Chemiczne). Może wywołać takie dolegliwości jak: egzema, podrażnienia skóry, kontaktowe zapalenie skóry czy zmiany pigmentacji.

Wanilia– jest obok szafranu i kardamonu najdroższą przyprawą świata. Posiada właściwości lecznicze w dolegliwościach takich jak:  choroby reumatyczne, depresja, wzmacnia mięsień sercowy, koi nerwy, działa przeciwgorączkowo.

_DSC0501-2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s