Opublikowany w Dania, Obiad, Przepisy, wegetariańskie, łatwostrawne

Kluski kładzione z dyni

DSCN5586[1].JPG

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. To warzywo o delikatnym, słodkim smaku polecane szczególnie po ugotowaniu w diecie łatwostrawnej. Surowa dynia dostarcza jedynie 26 kcal/100g, a więc może znaleźć się w diecie odchudzającej. Niestety ma wysoki indeks glikemiczny= 75, z tego powodu osoby chorujące na cukrzycę powinny jej unikać.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 porcji

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
600-700 g puree z dyni (jeśli dynia ma dużo wody, odsączyć na sicie)
mleko
sól
olej roślinny do gotowania (żeby się nie sklejały)

Dodatkowo: przyprawy (mielone)- imbir, czosnek, kmin rzymski (w diecie łatwostrawnej pomijamy te przyprawy)

Wykonanie:

Dynię pokrojoną na kawałki upiec w 200 stopniach przez ok. 45-60 minut (w zależności od grubości kawałków). Ostudzoną dynię obrać ze skóry, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki mus. (Jeśli puree ma za dużo wody, można odsączyć na sicie). Do miski dodać mąkę, przyprawy, jajka, mleko i puree. (Ciasto powinno mieć luźną konsystencję) Jeśli ciasto jest zbyt lejące należy dodać więcej mąki, a gdy zbyt zwarte dodać więcej mleka. W garnku zagotować wodę,  dodać olej, osolić. Przygotować 2 łyżki: nabierać jedną ciasto, a drugą wrzucać na wrzątek ciasto. Na małym ogniu gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek.

Propozycje podania:

  • z duszonymi na maśle pieczarkami + starty ser żółty/ parmezanem
  • podsmażone na oleju/ zalewie suszone pomidory
  • tradycyjne pesto z bazylii/ pistacjowe/ z pestek słonecznika (Przepis:Pesto pistacjowe)
  • z duszonym szpinakiem świeżym/ mrożonym
  • z gotowaną mieszanką ulubionych warzyw
  • z pulpetem + sos koperkowy i ulubioną surówką (Przepis: Pulpety z koperkiem)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s