Opublikowany w Przepisy, wytrawne

Kostki ziołowe

DSC_0170

Świetnym sposobem na wykorzystanie różnych ziół (np. koperku, natki pietruszki, bazylii, kolendry, lubczyku) które nam zostały jest ich zamrożenie w odrobinie oliwy z oliwek/wody. Przydadzą się nie tylko do zup ale i sosów do sałatek, do pieczenia/duszenia mięs. Można przygotować takie  kostki również na zimę.

Składniki:

  • u mnie:
    natka pietruszki
    bazylia
  • można dodać:
    koperek,
    kolendrę
  • oliwa z oliwek/woda

Wykonanie:

Natkę pietruszki i bazylię posiekać drobno (ewentualnie dodać inne zioła), powkładać do pojemnika do mrożenia kostek lodu.Ugnieść, tak aby konsystencja byłą w miarę możliwości zwarta. Zalać oliwą lub wodą. Zamrozić.

 

  • Bazylia– pobudza wydzielanie soków trawiennych, niweluje wzdęcia, wspomaga oczyszczanie nerek, wspomaga laktację
  • Natka pietruszki– królowa witaminy C (160 mg/100g), ma jej więcej niż cytryna 50mg/100g,  czy papryka 144mg/100g, tak na marginesie dzienne zapotrzebowanie kobiet na tę witaminę wynosi 65 mg, a mężczyzn 90mg
  • Koperek– napar pomaga na wzdęcia i trudności z trawieniem
  • Lubczyk– działa rozgrzewająco, poprawia słabe krążenie krwi
  • Kolendra– oczyszcza organizm z metali ciężkich: rtęci, aluminum, ołowiu

 

Mini słowniczek polsko- angielski „Zioła”

  • bazylia– basil
  • natka pietruszki, pietruszka– parsley
  • kolendra– cilandro
  • koper– dill
  • szczypiorek, szczypior– chive
  • rozmaryn– rosemary
  • lubczyk– lovage
  • rumianek– camomile
  • szałwia– salvia
  • mięta– mint
  • melisa– lemon balm
  • majeranek– marioram
  • tymianek– thyme

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s