Opublikowany w deser, na słodko, Przekąska, Przepisy, wegetariańskie

Deser malina-mango

DSC_0257

Jeśli nie przepadacie za twarogiem to spróbujcie go przemycić w formie deseru z jogurtem naturalnym, bananem i malinami. Warto zachęcić dzieci do jedzenia takiego przysmaku, ponieważ dostarcza dużo wapnia, który jest niezbędny do budowy mocnych kości. Poza tym jest pyszny. 🙂

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 1

Warstwa malinowa:

150 g półtłustego twarogu
200 g jogurtu naturalnego
1 banan
garść malin
miód (opcjonalnie do smaku)

Warstwa mango:

mango
nasiona chia (opcjonalnie)

Wykonanie:

Obie warstwy zblendować osobno. Nakładać najpierw warstwę  malinową, następnie wsypać granolę lub płatki owsiane, można również dodać posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem (dodatkowe wartości odżywcze 😉 ), a później przykryć warstwą z mango i udekorować malinami. Smacznego!

  • Taki deser dostarcza 543 mg wapnia. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 1000mg (pokrywa zatem w 54% zapotrzebowanie na ten makroelement)

Źródła:

H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow- „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”- PZWL 2017

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s