Opublikowany w bez glutenu, Kawa, Napoje, wegetariańskie

Imbirowa kawa z miodem

DSC_0124

Umiarkowane spożycie kofeiny (zawartej np. w kawie) wzmaga czujność, uwagę i koncentrację. Zwiększa także tolerancję na wysiłek oraz poprawia funkcje poznawcze.

Czas wykonania: ok. 5 minut
Porcja: 1 kubek -300 ml

Składniki:

2 łyżeczki sypanej kawy
250 ml wody
50 ml mleka
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Wsypać kawę do zaparzacza, zalać gorącą wodą (można również przygotować kawę z ekspresu). Do kubka wsypać imbir i cynamon, dodać miód i utrzeć. Następnie wlać kawę i spienione lub nie ciepłe mleko. Smacznego!

Uwaga! Napoje z kofeiną są przeciwwskazane dla osób z:

  • nadciśnieniem tętniczym (podnosi ciśnienie)
  • chorobą refluksową żołądka (wzmaga zarzucanie kwaśnej treści do przełyku)
  • uważać powinny na nią kobiety w ciąży i okresie laktacji (dozwolona 1 filiżanka kawy dziennie)

Źródła kofeiny:

  • kawa (nawet ta bezkofeinowa zawiera kofeinę, tylko w dużo mniejszej ilości)
  • napoje energetyczne
  • herbata (czarna, zielona, yerba mate)
  • kakao
  • pepsi, coca cola
  • lekarstwa- np. Etopiryna, Aspirin Extra, Saridon (50 mg w 1 tabletce), Panadol Extra (65mg w 1 tabletce)- są to leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe

Zalecana dzienna dawka kofeiny – do 300 mg czyli:

  • 150 ml espresso (3 kubeczki o objętości 50 ml)
  • 2 szklanki kawy parzonej z ekspresu (350 ml)
  • 3 szklanki yerba mate po 300 ml
  • 4 szklanki czarnej herbaty po 250 ml
  • pamiętajmy, że kofeinę przyjmujemy z różnych  źródeł w ciągu dnia

Kawa– kofeina (alkaloid purynowy), polifenole- działanie pobudzające, zwiększające koncentrację, przeciwdziała chorobie Parkinsona i Alzheimera
Imbir– gingerol, zinferol- na nudności, wymioty, chorobę lokomocyjną, przeziębienia,niweluje wzdęcia, działa ochronnie na żołądek, zmniejsza ilość i częstość migren, pomaga zwalczać zapalenia płuc i oskrzeli, przeciwzapalne, żółciopędnie
Cynamon– działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, poprawia ukrwienie narządów (w tym mózgu- lepsza pamięć, koncentracja), przynosi ulgę podczas migreny, poprawia krzepnięcie krwi, obniża ryzyko cukrzycy i poziom złej frakcji cholesterolu we krwi, przyspiesza przemianę materii
Miód– nie powinny go spożywać dzieci poniżej 1 roku życia (może zawierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego)- wywołują botulizm dziecięcy, dla starszych dzieci nie stanowi zagrożenia

  • Uwaga! Kawa rozpuszczalna może zawierać gluten.

4 myśli na temat “Imbirowa kawa z miodem

Dodaj komentarz