Umiarkowane spożycie kofeiny (zawartej np. w kawie) wzmaga czujność, uwagę i koncentrację. Zwiększa także tolerancję na wysiłek oraz poprawia funkcje poznawcze.
Czas wykonania: ok. 5 minut
Porcja: 1 kubek -300 ml
Składniki:
2 łyżeczki sypanej kawy
250 ml wody
50 ml mleka
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wsypać kawę do zaparzacza, zalać gorącą wodą (można również przygotować kawę z ekspresu). Do kubka wsypać imbir i cynamon, dodać miód i utrzeć. Następnie wlać kawę i spienione lub nie ciepłe mleko. Smacznego!
Uwaga! Napoje z kofeiną są przeciwwskazane dla osób z:
- nadciśnieniem tętniczym (podnosi ciśnienie)
- chorobą refluksową żołądka (wzmaga zarzucanie kwaśnej treści do przełyku)
- uważać powinny na nią kobiety w ciąży i okresie laktacji (dozwolona 1 filiżanka kawy dziennie)
Źródła kofeiny:
- kawa (nawet ta bezkofeinowa zawiera kofeinę, tylko w dużo mniejszej ilości)
- napoje energetyczne
- herbata (czarna, zielona, yerba mate)
- kakao
- pepsi, coca cola
- lekarstwa- np. Etopiryna, Aspirin Extra, Saridon (50 mg w 1 tabletce), Panadol Extra (65mg w 1 tabletce)- są to leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe
Zalecana dzienna dawka kofeiny – do 300 mg czyli:
- 150 ml espresso (3 kubeczki o objętości 50 ml)
- 2 szklanki kawy parzonej z ekspresu (350 ml)
- 3 szklanki yerba mate po 300 ml
- 4 szklanki czarnej herbaty po 250 ml
- pamiętajmy, że kofeinę przyjmujemy z różnych źródeł w ciągu dnia
Kawa– kofeina (alkaloid purynowy), polifenole- działanie pobudzające, zwiększające koncentrację, przeciwdziała chorobie Parkinsona i Alzheimera
Imbir– gingerol, zinferol- na nudności, wymioty, chorobę lokomocyjną, przeziębienia,niweluje wzdęcia, działa ochronnie na żołądek, zmniejsza ilość i częstość migren, pomaga zwalczać zapalenia płuc i oskrzeli, przeciwzapalne, żółciopędnie
Cynamon– działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, poprawia ukrwienie narządów (w tym mózgu- lepsza pamięć, koncentracja), przynosi ulgę podczas migreny, poprawia krzepnięcie krwi, obniża ryzyko cukrzycy i poziom złej frakcji cholesterolu we krwi, przyspiesza przemianę materii
Miód– nie powinny go spożywać dzieci poniżej 1 roku życia (może zawierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego)- wywołują botulizm dziecięcy, dla starszych dzieci nie stanowi zagrożenia
- Uwaga! Kawa rozpuszczalna może zawierać gluten.
Uwielbiam kawę z imbirem 🙂 świetny pomysł z pewnością zastosuję, dzięki też za informacje o właściwościach składników:)
PolubieniePolubienie
Cała przyjemność po naszej stronie. Z całą pewnością kawa w tej odsłonie jest miłym towarzyszem wielu poranków 🙂
PolubieniePolubienie
taka kawa świetna na zimne wieczory, a przy okazji tyle przydatnych informacji na temat kofeiny np, że zostanę na dłużej;)
PolubieniePolubienie
Dziękujemy i zapraszamy serdecznie do innych wpisów 🙂
PolubieniePolubienie