Opublikowany w Obiad, Przepisy, wegetariańskie, wytrawne

Pierogi ruskie

DSC_0774

Pierogi są tradycyjnym, uwielbianym przez wszystkich, ciepłym daniem. Do wyrobienia ciasta użyjcie odrobiny kurkumy, która zabarwi je na piękny złocisty kolor i doda walorów zdrowotnych. 🙂

Czas przygotowania: ok 1 godziny
Porcje: ok 50 pierogów

Składniki:

Farsz

0,5 kg twarogu (chudy lub półtłusty)
0,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula + olej rzepakowy ze smażenia
sól
pieprz

Ciasto: mąka pszenna, woda, jajko, kurkuma (ciasto będzie miało ładny kolor), sól, olej (wyrobić w takich proporcjach aby powstało elastyczne ciasto, które po naciśnięciu palcem wraca do swojego kształtu)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przygotować twaróg. Zeszklić cebulkę na oleju rzepakowym. Zmielić w maszynie do mielenia wszystkie składniki. Dodać pieprz (sporo, aby smak był wyraźny) i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Następnie zrobić ciasto według receptury, wykrawać szklanką krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie.

 

Dieta: łatwostrawna

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s