Opublikowany w bez glutenu, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Obiad, Przekąska, wegetariańskie, wytrawne

Sałatka Caprese

DSCN5315 2.jpg

Pomidory mają właściwości antymiażdżycowe, dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w wątrobie nasila procesy utleniania i tym samym zapobiega gromadzeniu się triglicerydów. Polecane są szczególnie osobom chorującym na nadciśnienie, ze względu na dużą zawartość potasu aż 237 mg/100 g oraz działanie moczopędne- obniżają ciśnienie krwi. Dzisiejsza propozycja to świetna przekąska i to bez dodatku soli. 🙂

Wartość energetyczna: 180 kcal (w 1 porcji)

Dzienne zapotrzebowanie:  9%
(w diecie 2000 kcal)

 

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 3 osoby

Składniki:

2-3 pomidory
1 opakowanie (125 g) mozzarelli w kulce
18 listków bazylii
ocet balsamiczny
pieprz

Wykonanie:

Pomidory pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę pokroić w plasterki. Układać na każdy plaster pomidora mozzarellę i po 2 listki bazylii. Przyprawić do smaku i polać octem balsamicznym.

Polecane w dietach:  dla osób z nadciśnieniem tętniczym, dla cukrzyków, bezglutenowej, wegetariańskiej

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s