Opublikowany w Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie, Śniadanie

Kaszotto z awokado

DSC_0285a

Wyśmienite, szybkie danie dla zabieganych, zapracowanych i zestresowanych. Jest przebogate w magnez, który koi nerwy i wspomaga układ nerwowy 🙂

Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 1 osoba

Składniki:

3 łyżki kaszy bulgur
2 pieczarki
1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
0,5 awokado
4 pomidorki koktajlowe
kapusta pekińska – około garści posiekanej
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka prażonych nasion słonecznika
1 łyżka oleju roślinnego/masła

Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej + 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka miodu + 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Kaszę przepłukać ciepłą wodą. Ugotować w 3/4 szklanki posolonej wody. Pieczarki pokroić w plasterki i zeszklić na maśle/oleju. Posiekać kapustę pekińską. Przygotuj słoik lub inne naczynie. Układaj warstwami: kasza, pieczarki, awokado (skrop sokiem z cytryny by nie pociemniało), natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, kapusta pekińska. Tuż przed podaniem polej sosem. Smacznego!

Dla wegetarian– bez masła (zamiast niego użyć olej roślinny)
Dla wegan– bez dodatku miodu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s