Opublikowany w bogatoresztkowe, Dania, deser, na słodko, Przekąska, Przepisy, wegetariańskie

Crumble z rabarbarem i borówkami

DSCN5219.jpg

Korzystajcie z sezonu na rabarbar, gdyż jest bardzo krótki. Dzisiejsza propozycja to słodko kwaśny deser z tym warzywem. Uwaga, rabarbaru powinny się wystrzegać osoby z reumatyzmem i chorymi nerkami, ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego w rabarbarze.

Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:

3 łodygi rabarbaru
100 g owoców drobnych typu borówka, truskawki (mogą być mrożone)
1 banan
5 łyżek syropu klonowego/miodu
1/3 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
3 łyżki masła + odrobinę do wysmarowania naczyń
1 kopiasta szklanka płatków owsianych

Dodatkowo: listki melisy/ mięty do ozdoby, gałka lodów/ kleks jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Rabarbar umyć, ewentualnie obrać, pokroić na małe kawałki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze/ niekoniecznie. Przygotować kruszonkę z: płatków, masła, soku cytryny i 2 łyżek syropu klonowego/miodu. Można te składniki połączyć w malakserze. Banana pokroić w plasterki, pozostałe owoce umyć, osuszyć. Wszystkie owoce łącznie z rabarbarem wymieszać z mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami syropu klonowego/miodu. Nakładać do wysmarowanych odrobiną masła naczyń żaroodpornych, a na wierzch posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez  ok. 20 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać z gałką lodów/ kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

Reklamy

4 myśli na temat “Crumble z rabarbarem i borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s