Opublikowany w Kolacja, Obiad, Przepisy, wytrawne

Wrapy z kurczakiem

DSC_0273a

Jeśli potrzebujecie inspiracji na pyszny i pożywny obiad lub kolację na ciepło proponujemy wykorzystać ten przepis. Nie jest on czasochłonny, a dostarcza niezwykle wielu składników odżywczych (3 rodzaje warzyw w środku!) 🙂  

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 3 wrapy

Składniki:

1 cukinia
1 marchewka
3 garście pokrojonej kapusty pekińskiej
2 pieczarki
1/4 piersi z kurczaka
1/4 cebuli
3 tortille
nasiona słonecznika (podprażone na patelni)
1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowy)

Przyprawy: przyprawa do kurczaka

Dresing: 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki miodu, koperek/szczypiorek

Wykonanie:

Najpierw wszystkie składniki przygotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, kurczaka w niezbyt duże kawałki. Cukinię i marchewkę (po obraniu) pokroić we wstążki, przypominające makaron. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać kurczaka, posypać przyprawą. Gdy kurczak się podsmaży dodać marchewkę, cukinię i kapustę pekińską i nasiona słonecznika. Poddusić przez około 10 minut- tak aby warzywa zmiękły, ale się straciły wielu cennych składników odżywczych. Farsz do tortilli gotowy. przygotować dresing łącząc wszystkie produkty. Do tortilli nakładać farsz (spód można posmarować śmietankowym serkiem lub humusem) i polewać do środka lub na wierzch dresingiem. Smacznego!

DSC_0270a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s