Szpinak niestety nie jest uwielbianym przez wiele osób zielonym warzywem liściastym. Szkoda, bo ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zapobiega chorobom nowotworowym dzięki antyoksydantom. Ponadto zawiera tylko 23 kcal/100 g, dlatego jest polecany osobom z nadwagą i nadciśnieniem. Jeżeli nadal szpinak Was nie przekonuje, to spróbujcie nasz przepis, w połączeniu z jajkiem jest przepyszny. 🙂
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby
Składniki:
100 g szpinaku świeżego „baby”
2 jajka
odrobinę sera koziego/feta
0,5 łyżki masła do smażenia + 2 łyżeczki do wysmarowania kokilek
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mleka
odrobinę gałki muszkatołowej
szczypta oregano
sól (niekoniecznie,jeśli użyjecie fety), pieprz
Wykonanie:
Szpinak sparzyć, przelać zimną wodą, odsączyć. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażyć drobno posiekany czosnek, wrzucić szpinak i podlać mlekiem. Na koniec, gdy liście zmiękną przyprawić i wymieszać z serem. Szpinak wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Zrobić wgłębienie w środku szpinaku i wbić jedno jajko. Piec w 190 stopniach przez ok. 12 minut. (do ścięcia białka) Zajadać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Ja uwielbiam szpinak, ale nie lubię żadnego z wymienionych serów. Może jakoś uda mi się zmodyfikować przepis:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zamiast tych serów może być starty ser żółty lub parmezan 😉
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis na śniadanie jak znalazł.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uwielbiam szpinak w tej formi, jest idealny
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda to wspaniale, a jak musi smakować! Ja na szczęście jestem fanką szpinaku i nawet dzisiaj królował na moim talerzu, ale ten pomysł też bardzo mi się spodobał 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szpinak raczej wolę na surowo, chociaż ta wersja do mnie przemówiła, muszę przyznać 🙂 My robimy fasolę zapiekaną z jajkiem – to ten rodzaj śniadania, który nie tylko jest pyszny, ale też długo „trzyma”.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo lubię szpinak, z jajkiem idealne zestawienie, wypróbuje ten przepis!
PolubieniePolubione przez 1 osoba