Opublikowany w Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Przepisy, wegetariańskie, wytrawne, Śniadanie

Jajko zapiekane ze szpinakiem

DSCN5205.JPG

Szpinak niestety nie jest uwielbianym przez wiele osób zielonym warzywem liściastym. Szkoda, bo ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zapobiega chorobom nowotworowym dzięki antyoksydantom. Ponadto zawiera tylko 23 kcal/100 g, dlatego jest polecany osobom z nadwagą i nadciśnieniem. Jeżeli nadal szpinak Was nie przekonuje, to spróbujcie nasz przepis, w połączeniu z jajkiem jest przepyszny. 🙂

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:

100 g szpinaku świeżego „baby”
2 jajka
odrobinę sera koziego/feta
0,5 łyżki masła do smażenia + 2 łyżeczki do wysmarowania kokilek
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mleka
odrobinę gałki muszkatołowej
szczypta oregano
sól (niekoniecznie,jeśli użyjecie fety), pieprz

Wykonanie:

Szpinak sparzyć, przelać zimną wodą, odsączyć. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażyć drobno posiekany czosnek, wrzucić szpinak i podlać mlekiem. Na koniec, gdy liście zmiękną przyprawić i wymieszać z serem. Szpinak wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Zrobić wgłębienie w środku szpinaku i wbić jedno jajko. Piec w 190 stopniach przez ok. 12 minut. (do ścięcia białka) Zajadać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Reklamy

7 myśli na temat “Jajko zapiekane ze szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s