Opublikowany w bez glutenu, bez laktozy, bogatoresztkowe, Dania, deser, na słodko, Przekąska, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie

Ciasteczka bardzo kokosowe

DSCN5027.JPG

Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Smakują nieziemsko. Dodatek mąki kokosowej sprawia, że ciastka te mają niższy indeks glikemiczny niż przygotowane ze zwykłej, białej mąki pszennej. Nie zawierają glutenu. Polecamy, po przygotowaniu znikną szybko 😉

Porcja: 12 ciastek
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1/3 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki miodu płynnego/ syropu klonowego
kropla aromatu waniliowego/  parę ziarenek z laski wanilii
szczypta soli
1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
1/3 szklanki pokrojonych suszonych owoców (suszone wiśnie, morele, mango, daktyle)
1/3 szklanki wiórek kokosowych
2 jajka

Wykonanie:

Olej, miód/ syrop, aromat/ziarenka wanilii, szczyptę soli  i jajka wymieszać mikserem do połączenia. Potem dodać mąkę, suszone owoce i orzechy. Odstawić na 5 minut (mąka kokosowa chłonie wodę i masa gęstnieje). Z gotowej masy formować w rękach kuleczki, układać na formie do pieczenia, a następnie spłaszczać. Ciastka piec do zarumienienia  ok. 12-15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku przez 10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s