Opublikowany w bez laktozy, Przekąska, Przepisy, wegetariańskie, wytrawne

Sałatka z rukolą i kaszą kuskus

DSCN2100a

Prosta, szybka sałatka dobra jako samodzielna przekąska lub drugie śniadanie. Rukola a właściwie rokietta siewna (oficjalna nazwa) swój ostry posmak zawdzięcza aminokwasom siarkowym, które mają właściwości odtruwające organizm, dzięki tworzeniu połączeń z niektórymi toksynami.

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:

50 g rukoli
1/4 szklanki suchej kaszy kuskus
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
2 suszone pomidory

Dresing
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

Rukolę umyć, osuszyć.Przełożyć do pojemnej miski. Kaszę zalać wrzącą wodą, tak żeby była nią przykryta i czekać aż ją wchłonie. Dodać do sałaty. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Składniki do dresingu połączyć razem i polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s