Opublikowany w bez glutenu, bez laktozy, Dania, Obiad, Przepisy, wytrawne

Łosoś w pomarańczach

DSCN5002.JPG

Dzisiaj zapraszamy na łososia w nowym wydaniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że potrawa świetnie prezentuje się na talerzu, a ten smak… Wypróbujcie póki pomarańcze są smaczne i soczyste. 🙂

Wartość energetyczna:  400 kcal ( w 1 porcji)

Dzienne zapotrzebowanie:  20%
(w diecie 2000 kcal)

Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

250 g filetu z łososia
1 pomarańcza
3/4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki syropu klonowego/ miodu
1-1,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo: posiekany koperek

Wykonanie:

Pomarańczę umyć i sparzyć. Łososia umyć i osuszyć. Wymieszać: sok z 1/2 pomarańczy, oliwę oraz syrop klonowy/miód, a także przyprawy. Łososia polać przygotowaną polewą i odstawić do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie na łososiu ułożyć półplasterki pokrojonej reszty pomarańczy. Piec w 200-210 stopniach przez 15-20 minut. Podawać z posiekanym koperkiem.

Reklamy

6 myśli na temat “Łosoś w pomarańczach

  1. Super, kocham łososia miłością wielką, ale muszę przyznać, ze zazwyczaj robię go w nudny sposób (kropka oliwy, plasterek pomarańczy, do folii i do piekarnika). Zainspirowałas mnie, chętnie wypróbuje Twój przepis. Buźka!

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s