Opublikowany w bez glutenu, Obiad, Przepisy, wegetariańskie, wytrawnie, łatwostrawne

Zupa krem z cukinii

DSCN2078Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jest warzywem niskokalorycznym, dostarcza zaledwie 17 kcal na100 g produktu jadalnego oraz zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej podobnie jak czosnek i pomidory. Zupa na jej bazie jest rewelacyjna. Lekko pikantna, orzechowa i niezwykle aksamitna. 🙂

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:

1 cukinia
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l wody
2 łyżki śmietany 12%

Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, imbir (ok. 0,5 łyżeczki każdej przyprawy)

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skóry, umyć i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksować zupę na gładki krem. Przyprawić. Posypać pestkami słonecznika.

 

Zobacz także: Cukinia- nie uwierzysz ile ma kalorii

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s