Opublikowany w bez glutenu, bez laktozy, dla cukrzyków, Kolacja, Przekąska, Przepisy, wegańskie, wegetariańskie, wytrawne, Śniadanie

Pasta z zielonego groszku

DSCN4991.JPG

Zielony groszek jest źródłem żelaza niehemowego, a także witaminy C, która ułatwia wchłanianie tego pierwiastka. Odpowiednia podaż żelaza zapobiegnie niedokrwistości oraz zwiększy odporność. Pasta z zielonego groszku doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem oraz czerwoną papryką. Taki posiłek będzie istną bombą witaminową. 🙂

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 1 średnia miseczka

Składniki:

400 g mrożonego groszku zielonego
1-2 ząbki czosnku
6 łyżek pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować groszek zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić na chwilę i ponownie odcedzić. Pozwoli to na zachowanie zielonego koloru. Wszystkie składniki (łącznie z posiekanym drobno czosnkiem) umieścić w misie blendera, zmiksować do połączenia wszystkich składników. Najlepiej smakuje z pieczywem 😉

Reklamy

8 myśli na temat “Pasta z zielonego groszku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s