Opublikowany w bez glutenu, bogatoresztkowe, Kolacja, Obiad, Przepisy, wytrawne

Ryż z kurczakiem i curry

DSCN1856a

Dziś zupełna nowość, coś na ząb z kuchni indyjskiej. Pikantna potrawka z aromatyczną przyprawą curry. Bazą dania jest brązowy ryż, najmniej przetworzony,  pozbawiany tylko łuski, co zwiększa jego wartość odżywczą. Dodatek warzyw i kurczaka tworzy z nim spójną całość a curry jest niezbędnym dopełnieniem potrawy. Piękny zapach w kuchni gwarantowany. Uważajcie na sąsiadów być może zechcą Was odwiedzić 😉 

Czas przygotowania: ok 1 h
Porcje: 2 osoby

Składniki:

100 g ryżu najlepiej brązowego (suchy)
1 pierś z kurczaka
2 duże pomidory
0,5 cebuli
1 cukinia
200 ml jogurtu naturalnego
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
olej

Przyprawy: curry, zioła prowansalskie, sól

Wykonanie:

Do miseczki wlać 2 łyżki oleju, wsypać 2 łyżeczki przyprawy curry i wymieszać. Nasmarować wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka, posypać ziołami prowansalskimi i zawinąć w papier do pieczenia jak cukierek. Cukinię umyć, pokroić w talarki i obtoczyć w taki sam sposób jak kurczaka w tej samej marynacie. Blaszkę w piekarniku wyłożyć folią aluminiową, położyć na niej kurczaka (najlepiej na środku) wokół rozłożyć cukinię. Piec w temperaturze 190 stopni C ok 20-25 minut (cukinię można wyjąć troszkę szybciej). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, cebulę, natkę i czosnek pokroić/posiekać. Cebulę zeszklić na patelni(1 łyżka oleju) dodać czosnek i pomidory oraz 2 płaskie łyżeczki curry. Ugotowany ryż dodać do sosu, wymieszać. Kurczaka po upieczeniu pokroić na kawałki, dodać do reszty razem z cukinią i wymieszać. Można jeszcze dodać ostrą papryczkę, ja zapomniałam kupić ale jak najbardziej jest jaka możliwość. Wtedy dip jest niezbędny, gdyż potrawa jest niezwykle pikantna.

Dip:

Jogurt naturalny połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Można również sypnąć trochę ziół prowansalskich.

DSCN1845a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s