Opublikowany w bez glutenu, Dania, deser, na słodko, Przepisy, wegetariańskie, Śniadanie

Jogurtowa niespodzianka

dscn49521.jpg

W tym deserze na samym dnie kryje się niespodzianka. Mimo, iż jest delikatnie słodki dostarczy dużo potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, zapobiegania nadciśnieniu tętniczemu. Jedna porcja zapewnia 8,5 % dziennego zapotrzebowania na potas. Zapraszamy.

Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

80 g daktyli dzień wcześniej namoczonych
2,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki posiekanych orzechów ziemnych/laskowych
250 g jogurtu naturalnego gęstego/ typu greckiego
owoce świeże w sezonie/ rozmrożone: czarne porzeczki, truskawki, maliny

Wykonanie:

Namoczone daktyle odsączyć i zmiksować z kakao. Wymieszać z posiekanymi orzechami. Masę daktylową wykładać na dno pucharków, następnie jogurt, a na wierzchu owoce. Deser najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez 15-20 minut.

Reklamy

4 myśli na temat “Jogurtowa niespodzianka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s