Opublikowany w deser, na słodko, Przepisy

Ciasto marchewkowo-orzechowe

DSCN1221a

Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, ma gęstą konsystencję, a jego smak jest epicki. Dzięki dodatkowi marchwi zużyjemy mniej cukru, gdyż wniesie ona naturalną słodycz do wypieku. 🙂

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 30 minut
Porcja: 1 keksówka (Uwaga! Do większej formy wszystkiego 2x więcej)

Składniki:

1 szklanka startej marchwi
2 jajka
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
2 garście orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka w misce na sztywną pianę, dodawaj żółtka i cukier ciągle ubijając. Wsyp mąkę, dodaj olej i startą wcześniej marchew, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cynamon, miksuj dokładnie. Wylej ciasto na formę (u mnie keksówka) natłuszczoną i wyłożoną papierem lub podsypaną kaszą manną. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s