Opublikowany w Kolacja, Obiad, wegetariańskie, wytrawne

Kotleciki z grochu

dscn47921.jpg

Groch zawiera aminokwasy egzogenne, których masz organizm sam nie potrafi wytworzyć. Łącząc cenne białko tej roślinny strączkowej z produktami zbożowymi zyskujemy bardziej wartościowe białko. Kotleciki z przepisu są dobre na ciepło, a jeszcze lepsze na zimno. Zapraszamy do wypróbowania! 😉

Składniki:

200 g grochu suchego
2 jajka
1/2 kajzerki suchej
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
bułka tarta do obtoczenia
200 g tłuszczu do smażenia (np. olej roślinny lub smalec gęsi)
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżeczki soli, pieprz

Dodatkowo: posiekana natka pietruszki, mleko lub woda do namoczenia kajzerki

Wykonanie:

Wcześniej namoczony groch ugotować ok. 35-40 minut (musi być lekko twardy). Cebulę i czosnek przesmażyć na tłuszczu. Groch wraz z cebulą , czosnkiem oraz namoczoną kajzerką zmielić. Wbić jajka, przyprawić, a następnie wszystko razem wyrobić. Formować małe kotleciki o grubości ok. 1,5 cm. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s