Opublikowany w Dania, Obiad, wegetariańskie, wytrawne

Pierogi z soczewicą

dscn46141.jpg

Pierogi z niebanalnym nadzieniem, wyszły wyborne. Ważne jest w tym przepisie, aby odpowiednio przygotować farsz. Soczewica nie może być za słabo doprawiona, ani zbyt rozgotowana, gdyż cały czar potrawy pryśnie. Przepadnie także wiele cennych witamin w niej zawartych w tym żelaza.

Wartość odżywcza:  395 kcal (w 1 porcji = 5 dużych pierogów)

Dzienne zapotrzebowanie: 20%
(w diecie 2000 kcal)

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Porcja: ok. 35 pierogów (dość dużych)

Składniki:

500g mąki
ok. 1 szklanka wody
2 jajka
1 szklanka soczewicy czerwonej
2 cebule
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
sól (1 łyżeczka płaska) , pieprz
majeranek, papryczka chilli

Dodatkowo: odrobinę kuminu rzymskiego, ziarenka czarnuszki, kiełki (np.rzodkiewki, rzeżuchy)

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać na sitku zimną wodą. Zagotować 3 szklanki wody, gotować ok. 5 minut. Cebulę podsmażyć na maśle. Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 jajko dodać do soczewicy. Doprawić, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie wyrobić ciasto z mąki, wody i 1 jajka. Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek (z 1 łyżką masła/oleju). Gotować ok. 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami- najlepiej smakują z czarnuszką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s