Opublikowany w bez glutenu, Dania, deser, na słodko, wegetariańskie, łatwostrawne

Lekkie piankowe ciasto

DSCN4582[1].JPG

Ciasto czaruje swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Jest bardzo lekkie, w jednej porcji zawiera tylko 193 kcal. Warto się skusić. 😉

Wartość odżywcza:  193 kcal

Dzienne zapotrzebowanie: 9,7%
(w diecie 2000 kcal)

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: 14-16 osób

Składniki:

200 g wiórek kokosowych
5 białek
3/4 szklanki cukru
500 g mascarpone
300-400 g malin świeżych/ mrożonych (wcześniej rozmrozić)
1 galaretka o dowolnym smaku

Wykonanie:

Ubić białka na sztywno, następnie dodawać cukru. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Spód piec ok. 30-40 minut do suchego patyczka w natłuszczonej, wyłożonej pergaminem blaszce. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Odczekać do przestudzenia spodu i galaretki. Mascarpone zmiksować z malinami, a następnie z galaretką. Wstawić do lodówki.

Reklamy

Jedna myśl na temat “Lekkie piankowe ciasto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s