Opublikowany w bez glutenu, bogatoresztkowe, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, wegetariańskie, wytrawne

Sałatka grecka

DSCN4469[1]

Oto jedna z najlepszych sałatek. Niskokaloryczna doskonała jako lekka kolacja, przekąska w ciągu dnia czy dodatek do obiadu. Smak podkręca dodatek bardzo aromatycznych ziół. Czerwona cebula z kolei sprawi, że łza w oku się nie zakręci 😉

 

Wartość odżywcza:  117 kcal ( w 1  porcji)

Dzienne zapotrzebowanie:  6%
(w diecie 2000 kcal)

 

 

Czas przygotowania:  20-25 minut
Porcja: 5-6 osób

Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej lub mieszanka sałat
15 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cebula czerwona
10-15 czarnych oliwek
opakowanie sera feta
1 mały ogórek
3-4 łyżki oliwy z oliwek (lepiej polać na talerzu przed spożyciem)
suszone oregano/bazylia/ mieszanka ziół greckich
pieprz

Wykonanie:

Sałatę porwać na mniejsze części. Pomidorki  i oliwki przekroić na pół, ogórka w półplasterki.(Plasterki ogórka można posolić i ułożyć na sitku, aby odciekł z nadmiaru wody). Paprykę pokroić w kosteczkę/ krótkie paski. Cebulę pokroić w piórka, ser w kostkę. Doprawić przyprawami. Na koniec polać oliwą. Oliwą najlepiej skropić przed podaniem na talerzu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s