Opublikowany w bogatoresztkowe, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Przekąska, wegetariańskie, wytrawne

Pasztet z soczewicy

20170904_104643.jpg

Pasztet wegetariański, niezwykle smaczny dzięki licznym rozgrzewającym przyprawom. Czerwona soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza wśród produktów roślinnych. Pomoże zwiększyć liczbę czerwonych krwinek. Zapraszamy do spróbowania!

Wartość energetyczna: 70 kcal w 1 plastrze

Dzienne zapotrzebowanie: 4%
(dla diety 2000 kcal)

Porcja: średnia podłużna blaszka
Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut

Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej
2 średnie marchewki
500 g pieczarek
4 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
curry/ kurkuma
ostra papryczka
(1,5 łyżeczki) sól, pieprz

Dodatkowo:  sezam lub czarnuszka do posypania

Wykonanie:

Soczewice ugotować na papkę ( gotować ok.10-12 minut). Pieczarki podsmażyć na maśle i odparować nadmiar wody. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać startą marchew i chwilę podsmażyć. Do soczewicy dodać resztę składników wymieszać dokładnie. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Na koniec można posypać ziarenkami sezamu lub czarnuszki. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Dobry na kanapkę, a także jako  samodzielna przekąska.

Reklamy

Jedna myśl na temat “Pasztet z soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s