Opublikowany w Dania, deser, na słodko, Śniadanie

Naleśniki z serem i rodzynkami

DSCN0969a

Przedstawiamy naleśniki ze znikomą zawartością cukru, a przy tym z zachowanym wyśmienitym smakiem. Duża zawartość białka  twarogowego, dodatek rodzynek i soku z cytryny sprawiają, że posiłek wnosi sporo wartości odżywczych. Jednak w tym przypadku trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek 🙂

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 10 naleśników (5 osób)

Składniki:

3 jajka
400 ml mleka
400 g mąki
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
olej
(można dodać 2 łyżki otrębów)

Nadzienie:

250 g twarogu chudego lub półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek (sparzonych)- można dodać więcej, według uznania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Twaróg wymieszać z jogurtem, rodzynkami i pozostałymi składnikami nadzienia do uzyskania jednolitej masy. Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać cukier waniliowy i przesiać mąkę przez sitko. Zmiksować całość. Naleśniki smażyć z obu stron w niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s