Opublikowany w Dania, Obiad, Przepisy, wytrawne

Kasza gryczana z mięsem i grzybami

DSCN0907a

Kasza gryczana jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu, dlatego jest polecana osobom chorującym na celiakie. Podana z grzybami i mięsem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie! 🙂

Czas przygotowania: ok. 40 minut + oczekiwanie na kaszę
Porcja: 4 osoby

Składniki:

1 szklanka kaszy (250ml) + 2 szklanki wody (do zaparzenia)
400 g mięsa gulaszowego z indyka
3 suszone grzyby
250 ml śmietany 18%
250 ml wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku

Przyprawy: ostra przyprawa do mięsa, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

1h przed wykonaniem przepisu przygotować kaszę. W tym celu wsypać do garnka kaszę i zalać wodą. Gotować do wchłonięcia wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 1h, najlepiej pod pierzynę 😉 Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać posiekany czosnek i  mięso pokrojone na mniejsze kawałki (obtoczone w ostrej przyprawie). Chwilę podsmażyć. Dolać wody i wrzucić grzybki, dusić ok. 20 minut. Po tym czasie dolać śmietanę i poprawić. Podawać z kaszą gryczaną i np. z surówką z kiszonej kapusty (jak na zdjęciu).

Reklamy

2 myśli na temat “Kasza gryczana z mięsem i grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s