Opublikowany w bogatoresztkowe, Dania, deser, dla cukrzyków, na słodko, wegetariańskie, Śniadanie

Owsianka jogurtowa

DSCN3930.JPG

Płatki owsiane są najlepsze na śniadanie. Dzięki zawartemu w nich β-glukanowi obniżą poziom złego cholesterolu. Poza tym jako prebiotyk wraz z jogurtem naturalnym jest pokarmem naszej flory bakteryjnej. Niewątpliwie zmniejszy też kaloryczność kolejnych posiłków dzięki błonnikowi, który wpływa na uczucie sytości.

Wartość energetyczna:  282 kcal

Dzienne zapotrzebowanie: 14 %
(dla diety 2000 kcal)

Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:

300 ml jogurtu naturalnego
6-8 łyżek płatków owsianych/ gotowej mieszanki z suszonymi owocami
1-2 świeże morele/ maliny i mango
kilka borówek amerykańskich

Opcjonalnie: suszone wiśnie/ żurawina, orzechy ( wcześniej namoczone)

Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać  gorącą wodą (małą ilością) , przykryć i odczekać 10 minut.
Na dno szklanki/pucharku wsypać łyżkę płatków, na to 2 łyżki jogurtu i owoce, ewentualnie orzechy. Czynność powtarzać tzn. nakładać płatki, jogurt i owoce, tak aby na wierzchu znajdowały się owoce. Świetnie prezentuje się także jako deser ozdobiony kawałkami gorzkiej czekolady.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s