Opublikowany w 10, składniki mineralne, Składniki odżywcze, Top

10 produktów, które przyciągają magnezem

DSCN0894a

Badania pokazują, że wśród większości Polaków występują niedobory magnezu, dlatego dbajmy, aby dostarczać codziennie odpowiednią ilość tego makroelementu. Jakie produkty są w niego szczególnie zasobne, komu najbardziej grozi niedobór oraz jakie są jego konsekwencje? Tego dowiesz się tutaj! 🙂

Magnez w organizmie człowieka bierze udział w budowie kości i zębów, ma działanie przeciwstresowe a także wpływa na funkcje mózgu, przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, ponadto zwalnia procesy starzenia się.

Normy dziennego spożycia magnezu:

dla dzieci wynoszą 80-130 mg
dla dorosłych wynoszą 310-420 mg ( zależnie od płci i stanu fizjologicznego)
(na podstawie Norm dziennego spożycia składników mineralnych)

Oto przykładowa lista produktów zasobnych w magnez:

  1. Otręby pszenne                                                                      490 mg / 19,6 mg
  2. Kakao                                                                                       420 mg / 42 mg
  3. Zarodki pszenne                                                                    314 mg / 31,4 mg
  4. Kasza gryczana                                                                      218 mg / 32,7 mg
  5. Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja)         169-216 mg / 28,5 mg
  6. Płatki owsiane                                                                       129 mg / 12,9 mg
  7. Orzechy (laskowe i włoskie)                                               99- 144 mg / 19,5 mg
  8. Czekolada (polecamy deserową)                                       97 mg / 9,7 mg (kostka)
  9. Natka pietruszki                                                                   69 mg / 4,14 mg
  10. Banany                                                                                   33 mg / 40 mg (sztuka)

Powyżej przedstawiona jest ilość magnezu w 100g/1łyżce produktu jadalnego

Szczególnie narażeni na niedobór magnezu są:  uczniowie, studenci, osoby żyjące w stresie i napięciu nerwowym, intensywnie pracujące fizycznie i umysłowo, kobiety w ciąży i w okresie menopauzy.

Niedobór magnezu może prowadzić do:

  • drgawek
  • bolesnych skurczów mięśni
  • zaburzeń pracy serca
  • nadpobudliwości
  • zaburzeń krążenia
  • bezsenności
  • rozdrażnienia
  • depresji

Polecamy śniadanie które dostarczy 85 mg magnezu: Tradycyjna owsianka z bananem i borówkami

Źródło: „Dietetyka – Żywienie człowieka zdrowego i chorego” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, PZWL 2014

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s