Kapusta całkiem nie zasłużenie jest uważana za ciężkostrawną, ma znaczną ilość błonnika. Aby nie czuć się ciężko po potrawie z kapusty warto dodać przyprawy tj. kminek, kumin rzymski czy też cząber. 😉 Bigos jest pożywnym daniem, więc można jeść samodzielnie, bądź jako dodatek do głównego dania obiadowego. Korzystajcie jeszcze z sezonu na pomidory i młodą kapustę.
Wartość energetyczna: 96 kcal w 1 porcji
Dzienne zapotrzebowanie: 5%
(dla diety 2000 kcal)
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: średni garnek ok. 4 l
Składniki:
główka młodej kapusty ok. 1 kg
0,5 kg cebuli cukrowej
wywar mięsny (może być rosół)
1 kg świeżych pomidorów
pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryczki
1 liść laurowy
Dodatkowo: mały kawałek papryki czerwonej świeżej, cząber/kminek/kumin rzymski
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Kapustę, cebulę, wywar mięsny, obrane ze skórki pokrojone pomidory oraz połowę posiekanego koperku przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, majeranek. Gotować do miękkości kapustę. 15 minut przed końcem gotowania można dodać świeżą pokrojoną w kostkę paprykę. Pod koniec dodać resztę koperku i przypraw.