Opublikowany w bez glutenu, bez laktozy, bogatoresztkowe, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Obiad, Przepisy, wytrawne

Bigos z młodej kapusty

DSCN3765a

Kapusta całkiem nie zasłużenie jest uważana za ciężkostrawną, ma znaczną ilość błonnika. Aby nie czuć się ciężko po potrawie z kapusty warto dodać przyprawy tj. kminek, kumin rzymski czy też cząber. 😉 Bigos jest pożywnym daniem, więc można jeść samodzielnie, bądź jako dodatek do głównego dania obiadowego. Korzystajcie jeszcze z sezonu na pomidory i młodą kapustę. 

Wartość energetyczna: 96 kcal w 1 porcji

Dzienne zapotrzebowanie: 5%
(dla diety 2000 kcal)

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: średni garnek ok. 4 l

Składniki:

główka młodej kapusty ok. 1 kg
0,5 kg cebuli cukrowej
wywar mięsny (może być rosół)
1 kg świeżych pomidorów
pęczek koperku
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryczki
1 liść laurowy

Dodatkowo: mały kawałek papryki czerwonej świeżej, cząber/kminek/kumin rzymski

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Kapustę, cebulę, wywar mięsny, obrane ze skórki pokrojone pomidory oraz połowę posiekanego koperku przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, majeranek. Gotować do miękkości kapustę. 15 minut przed końcem gotowania można dodać świeżą pokrojoną w kostkę paprykę. Pod koniec dodać resztę koperku i przypraw.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s