Opublikowany w bogatoresztkowe, Dania, dla cukrzyków, Kolacja, Obiad, wytrawne

Kotlety pożarskie z pieczarkami

DSCN4227.JPG

Gdy nie macie pomysłu na wykorzystanie piersi z kurczaka, ten przepis będzie urozmaiceniem zwykłych kotletów. Świetnie komponują się nie tylko na obiad, możecie stworzyć własnego hamburgera z bułką. Pieczarki, które są składnikiem kotletów są bogate w witaminy z grupy B i wbrew pozorom nie są bezwartościowe. Sprawdzona receptura, polecamy. 😉

Wartość odżywcza:  170 kcal (w 1 kotlecie)

Dzienne zapotrzebowanie:  8,5%
(w diecie 2000 kcal)

Porcja: 7-8 kotletów
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
2 jajka
1 kopiasta łyżka startego sera żółtego
1/2 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki/ koperku
50 g otrębów żytnich/ pszennych
olej  roślinny do smażenia
masło do smażenia pieczarek

Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (nie koniecznie)

Wykonanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, potem dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody. Pierś z kurczaka zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach/ posiekać. Dodać jajka, sól, pieprz, paprykę ostrą, posiekaną zieleninę, starty ser i podsmażone pieczarki. Wyrobić, formować niewielkie kotlety. Następnie obtaczać w otrębach ( i ewentualnie bułce tartej). Smażyć krótko, tylko do zarumienienia. Wstawić do piekarnika na 100 stopni/ 15 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s