Opublikowany w 10, białka, Top

10 białkowych przebojów

dscn4178-e1502967067609.jpg

Oczywiście najwięcej białka znajdziemy w chudym mięsie kurczaka, który zawiera aż 34,4 g / 140g (porcja). My  prezentujemy własną listę produktów o znacznej zawartości białka, będącą alternatywą dla tego popularnego mięsa. Dla każdego znajdzie się coś dobrego.

Normy  dziennego spożycia białka:

dla dorosłych wynoszą 0,8-2 g/ kg masy ciała
dla sportowców 1,2-1,4 g/ kg masy ciała, niekiedy do 3 g
(na podstawie Norm żywienia dla populacji polskiej)

Oto przykładowa lista wysokobiałkowych produktów:

    1. Schab pieczony: 30,4 g/100g,  w 1 plastrze 16,7 g/55 g
    2. Twaróg chudy: 25 g/100g, w 1 plastrze 7,5 g/30g
    3. Słonecznik łuskany, pestki dyni: 24,5 g/100g, w łyżeczce 2,4 g/10g
    4. Makrela wędzona: 20,7 g/100 g, w porcji 26 g/125 g
    5. Migdały blanszowane: 20 g/100 g, w garstce 6 g/30 g
    6. Cieciorka: 19,3 g/100 g, w 1 łyżce 2,9 g/15 g
    7. Dorsz: 17,7 g/100 g
    8. Otręby ( żytnie): 15 g/100 g, w 1 łyżce 2,4 g/16 g
    9. Jajka kurze: 12,5 g/100 g, w 1 jajku 6,4 g/51 g
    10. Płatki owsiane górskie: 11,9 g/ 100 g, w 1 łyżce 1,2 g, Serek wiejski: 11 g/100 g, w 1 opakowaniu serka 22 g/ 200 g!!!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s