Opublikowany w Ciekawostki, Produkty spożywcze, Żywienie w lub po chorobach

Tapioka

DSCN3829.JPG

Zyskuje coraz większą popularność w postaci hipoalergicznej mąki, a także perełek czy granulatu. Może być zielona lub biała. Po ugotowaniu perełki stają się przezroczyste.

Co to tak naprawdę jest? Tapioka nie jest rośliną, lecz produktem pochodzenia roślinnego. To kasza, powstała ze skrobi suszonych bulw manioku. Pochodzi z Brazylii.

Wartość odżywcza
(w 100 g produktu)

wartość energetyczna : 358 kcal
białko: 0,19 g
węglowodany: 88,7 g
w tym cukry proste: 3,35 g
tłuszcz: 0,02g

Wybrane minerały ( na 100 g)

Wapń- 20 mg
Fosfor – 7 mg
Potas – 11 mg

 

Zalety:
+ bez glutenu, cholesterolu
+ zawiera lekkostrawne węglowodany i nieznaczną ilość białka
+ dobre źródło skrobi opornej, która wspomaga działanie układu pokarmowego

Wady:
− bogata w skrobię, a dość uboga w substancje odżywcze

Polecana dla:

  • osób chorych na celiakię oraz nietolerujących glutenu – nie zawiera glutenu
  • w prewencji cukrzycy typu 2
  • alergików
  • osób starszych
  • osób w okresie po zabiegach operacyjnych
  • osób ze skłonnościami do wrzodów i mających problemy żołądkowe
  • dla chorych na miażdżycę

Czy wiesz, że…

  • Tapioka może być zamiennikiem makaronu w rosole, czy też kaszy kuskus.
  • Ugotowana tapioka jest bez smaku. Chłonie smak, który jest podstawą dania np. mleko kokosowe. Idealna, więc do deserów typu: kisiele, budynie.
  • Popularność w Polsce zyskała dzięki Bubble tea – napój na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych bądź mleka, na dnie kuleczki tapioki.

Przepisy: Pudding z tapioki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s