Opublikowany w Ciekawostki, Składniki żywności

Wybrane karotenoidy cz.2 , czyli pomidory i spółka

Dzisiaj pod lupą kolejne właściwości barwników w warzywach i owocach. Z tego wpisu dowiecie się, które owoce i warzywa są idealne na wzrok, a które warzywa wspomogą krem z filtrem UV.

Likopen

Źródło:
pomidory, przetwory pomidorowe, grejpfrut różowy, arbuz, papaja

Właściwości:
obniża ryzyko występowania nowotworów- działanie antymutagenne, wpływa na obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu

Luteina, zeaksantyna

Źródło:
jarmuż, szpinak, brukselka, brokuły, dynia, marchew, kabaczki, bazylia, koper, szczypiorek, czerwona i żółta papryka

Właściwości:
zapobieganie rozwojowi chorób oczu, naturalnie występują w siatkówce i soczewce oka ( jako jedyne z karotenoidów), ochrona skóry przed szkodliwym działaniem słońca, ochrona przed chorobami serca

β-kryptoksantyna

Źródło:
pomarańcze, czerwona papryka, mango, ananas, brzoskwinia

Właściwości:
pozytywny wpływ na kości, ochrona przed osteoporozą

Czy wiesz, że:

  • Więcej likopenu zawierają przetwory pomidorowe (m.in. soki, koncentraty) niż świeże pomidory.
  • Wysokie spożycie luteiny może zapobiegać rozwojowi miażdżycy.
  • Luteina i zeaksantyna występują również w żółtku jaja kurzego.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s