Opublikowany w deser, maliny, na słodko, Przepisy, wegetariańskie, łatwostrawne

Sernik na zimno z musem malinowym

sernik .jpg
propozycja podania

Taki serniczek na pewno nie odłoży się w boczki. Kolejnym atutem jest delikatna pianka malinowa, rozpływająca się w ustach. Deser jest bez dodatku cukru!

Porcja: ok. 16-18 kawałków
Czas przygotowania: 25 minut + czas oczekiwania

Składniki:

2 galaretki (np. malinowa i wiśniowa)
opakowanie biszkoptów  Ladyfingers (podłużne)
250 g serka mascarpone
800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250 g malin
owoce sezonowe na wierzch (m.in. borówki amerykańskie, porzeczki, poziomki)

Dodatkowo: 1 filiżanka mocnej kawy

Do podania: listki świeżej mięty, mus z mango

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie: jedno opakowanie w 0,5 szklanki wody, drugie opakowanie w 1,5 szklanki. Poczekać do  przestudzenia. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i ewentualnie nasączyć kawą. Zmiksować wszystkie serki z 250 g malin, a następnie dodawać stopniowo wystudzoną galaretkę o mniejszej zawartości wody. Mieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopty powstały mus malinowy, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ułożyć umyte owoce i zalać drugą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Gotowe po ok. 2-3 godzinach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s